Uitzetting Afghaanse 1F-ers opgeschort

 

Onjo 26 september 2011

Afghaanse asielzoekers die in de communistische periode van Afghanistan voor de nationale veiligheidsdienst hebben gewerkt, worden voorlopig niet uitgezet. De IND heeft dat besloten onder druk van de 26 gemeenten die opkomen voor de belangen van de Afghanen. Dat meldt de NOS.

Op basis van een ambtsbericht van 29 februari 2000 van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen honderden Afghaanse asielzoekers geen verblijfsvergunning krijgen. Het betreft voormalige medewerkers van de Afghaanse veiligheidsdiensten uit de communistische periode tussen 1978 en 1992. Al deze mannen kregen de zogenaamde 1F-status. Ze worden verdacht van oorlogsmisdaden en hebben geen recht op asiel.De rol die de mannen hebben vervuld in Afghanistan is echter vaak onduidelijk. Dat bleek ook uit de reportage van Argos over die onderwerp. De gemeenten vinden nu dat iedereen recht heeft op individuele beoordeling.

Ambtsbericht

Vanwege het tien jaar oude ambtsbericht wordt ook Afghanen die onbeduidend werk hebben gedaan in dienst van de veiligheidsdienst een verblijfsvergunning geweigerd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is er geen twijfel mogelijk over de inhoud van het ambtsbericht. Daarnaast zegt het ministerie dat er wel degelijk naar individuele gevallen wordt gekeken. Drie jaar geleden heeft de IND er zelfs een speciale dienst voor opgezet.

Die dienst heeft – zo meldt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan de NOS – zo'n 115 zaken onderzocht. "In 80 gevallen leidde dit tot de conclusie dat 1F niet van toepassing was en in zo'n 10 zaken werd het onderzoek voortijdig afgebroken na intrekking van het asielverzoek of omdat de vreemdeling al uit Nederland was vertrokken."

Minister Leers

Veel Afghaanse asielzoekers proberen al jaren te bewijzen dat ze geen oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Hun vrouw en kinderen hebben vaak wel een verblijfsstatus. Doordat het asielbeleid strenger wordt is de druk op de 1F-ers om te vertrekken vergroot. Binnenkort praten de gemeenten met minister Leers over het probleem. Er komt ook een Kamerdebat.

Het is goed mogelijk dat wanneer de Afghaanse asielzoekers worden uitgezet hun dochters mogen blijven. Die vallen dan onder de zogeheten ‘Sahar-regeling’. Deze meisjes worden niet uitgezet omdat ze te verwesterd zouden zijn. Een terugkeer is voor hen te gevaarlijk.

Hoewel de uitzetting van 1F-ers voorlopig is opgeschort wordt wel doorgegaan met de voorbereidingen van de uitzettingen.