Aankondiging VTU-ligactie: Kom met matje naar de Dam!

Jan Mulder VTU2011   Tégen het op straat zetten van vluchtelingen, vóór fatsoenlijke opvang.
 
  Zaterdag 14 april van 14:00-15:30 uur op de Dam, in Amsterdam. 

 

Het asielbeleid ligt behoorlijk onder vuur: op 1 april jl. hebben 40 burgemeesters minister Leers laten weten niet mee te werken aan het uitzetten van ‘illegalen’ als daarmee de openbare orde (=rust) in de gemeente wordt verstoord. Intussen hebben 170 burgemeesters zich uitgesproken voor een Kinderpardon. Deze week liet Asscher weten dat Amsterdam ‘illegale’ jongeren stage laat lopen zodat ze hun opleiding kunnen afmaken. Twitter staat bol van het misprijzen over het gekruip van Leers en Kamp in de kont van Wilders.

Intussen worden steeds meer vluchtelingen op straat gezet. Wij willen zichtbaar maken hoe het is om op straat te staan en roepen iedereen op met een matje naar de Dam te komen.
Sprekers belichten verschillende aspecten van de problemen. Om 15.00 uur lezen we één voor één de namen op van ons bekende vluchtelingen die op straat staan, en gaan we met ons allen liggen om te laten zien hoeveel asielzoekers op straat moeten leven.

Waarom?
Het kabinet-Rutte wil ons doen geloven dat vluchtelingen die rechtmatig in Nederland verblijven ook fatsoenlijke opvang krijgen. Dit is lang niet altijd waar!
Vluchtelingen die wachten op een uitspraak van de rechter in hoger beroep, krijgen maar 28 dagen opvang. Daarna worden ze – zonder geld – op straat gezet. Ook zieke vluchtelingen die een verblijfsvergunning op medische gronden hebben aangevraagd worden op straat gezet.
Vluchtelingen die buiten hun schuld niet terug kunnen naar het land waar ze vandaan komen, krijgen ook geen onderdak. Zij lopen zelfs het risico opgepakt en vastgezet te worden voor een volgende nutteloze poging hen uit te zetten. Wél recht op opvang hebben vluchtelingen tegen wie de Nederlandse Staat, de IND, zelf in hoger beroep is gegaan. Dat gebeurt steeds vaker! Wiens schuld is het dan dat procedures lang duren?

Wat willen we?

Snelle maar vooral zorgvuldige procedures, 8 dagen moet 8 weken worden!
De eerste procedure is snel, binnen 8 dagen moeten alle formaliteiten geregeld zijn en dat lukt voor tweederde van de asielzoekers niet op een zorgvuldige wijze. Wij willen, samen met vele asieladvocaten, dat die 8 dagen 8 weken worden om een snelle maar zeker ook zorgvuldige procedure te krijgen.

Betere opvang voor iedereen die wacht op een uitspraak van de rechter

De noodopvang staat steeds meer onder druk. In 2007 hebben de gemeenten, als tegenprestatie voor het Generaal Pardon, moeten beloven te stoppen met de noodopvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen en hiervoor geen geld meer vrij te maken.
Kinderen mógen niet meer op straat gezet worden. Die worden tegenwoordig met hun ouders opgevangen in gezinsopvanglocaties, de zogenaamde GOL’s. De kinderrechtenorganisaties UNICEF en Defence for Children International concludeerden na een onderzoek ter plaatse dat deze volstrekt ongeschikt zijn.

Programma

Sprekers o.a. Lodewijk Asscher (o.v.), Maartje Terpstra (asieladvocaat), Khadija Arib (Tweede Kamer PvdA), Tofik Dibi (Tweede Kamer, GroenLinks), Carla van Os (Defence for Children), Jonneke van Wiers (Amnesty International), Mária van Veen (VluchtelingenWerk NH), Vluchtelingenopvang (STEK Den Haag, SOSWereldwijs Den Bosch, St. ROS R’dam), Rinia Cromwell, vluchtelingen en hun kinderen, en, wie weet… Claudia de Breij.

In samenwerking met: Platform Stop Racisme en Uitsluiting, Jeannette Noel Huis, Steungroep Vrouwen zonder Verblijfsvergunning, Amnesty International, SOSWereldwijs, Defence for Children.

Informatie:
www.vrouwentegenuitzetting.nl; vtu@xs4all.nl Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of volg ons op Facebook.
Mieke Maassen: 06 27 06 66 63; Ellen Santen: 06 22 10 45 12; Marjan Sax: 06 29 05 77 98

Om 15.00 uur lezen we één voor één de namen op van ons bekende vluchtelingen die op straat staan en gaan we met ons allen liggen om te laten zien hoeveel asielzoekers op straat moeten leven.

Kom – met zoveel mogelijk anderen – met matje naar de Dam.
Zaterdag 14 april, van 14:00 tot 15:30, in Amsterdam!


OVERIGENS ZIJN WIJ VAN MENING DAT ER ONAFHANKELIJK TOEZICHT MOET KOMEN OP DE IND.