Mooie foto's en verslagen op weblog Anja Meulenbelt

Anja Meulenbeltop www.anjameulenbelt.nl.
dinsdag 17 april 2012
Liggen op de Dam (2)
Speech van Maartje Terpstra, asieladvocaat, op de bijeenkomst georganiseerd door VTU, 14 april 2012.

 Een jaar geleden stak op de Dam de vluchteling Kambiz Roustaya zichzelf uit wanhoop in brand. Afgelopen week pleegde een radeloze Burundese asielzoeker zelfmoord en liet zijn twee kinderen achter.

Het is de angst van elke asieladvocaat. Op een dag komt er een telefoontje dat één van jouw asielzoekers zelfmoord heeft gepleegd. Iedere asieladvocaat kent wel een paar asielzoekers die zichtbaar op het punt staan om te ‘breken’. Niet dat hij of zij daarmee dreigt, niet om een vergunning te krijgen, maar uit totale radeloosheid.

Soms ben ik na een vakantie of weekend bang om naar mijn werk te gaan, uit angst voor dat ene telefoontje. Soms durf ik mijn cliënten niet te vertellen dat ze weer een negatieve beschikking hebben gekregen, omdat ik weet dat er geen draagkracht meer is.

Lees meer op: Liggen op de Dam (2)

Anja Meulenbeltop www.anjameulenbelt.nl.
maandag 16 april 2012

Liggen op de Dam (1)

Je denkt dat je het nou wel weet. Maar elke keer knijpt het mij de keel dicht als ik word geconfronteerd met de verhalen van de mensen waar het over gaat, de echte verhalen van wanhopige mensen die al jarenlang in Nederland wachten tot er over hun lot beslist wordt, die op straat worden gezet terwijl er nog een procedure loopt, de mensen die nog liever dood gaan dan gedwongen te worden terug te gaan naar het land waar ze niet voor niets vandaan zijn gevlucht. En dan de kinderen, die opeens niet meer de rechten hebben die kinderen horen te hebben, omdat hun ouders geen papieren hebben en ‘illegaal’ worden verklaard. Mensen die niets hebben gedaan maar behandeld worden als criminelen.
Lees meer op: Liggen op de Dam (1)

En nog meer van Anja op:
Liggen op de Dam: wie er waren. Onder andere


(meer…)