Actie Somalische asielzoekers in Den Bosch

Brief van St. Vesta, Den Bosch (Gabbi Wierenga)

Beste mensen,

De overheid heeft afgelopen donderdag een einde gemaakt aan de actie van de Somalische vluchtelingen in Den Bosch. Zij heeft hen voor de keuze gesteld terug te gaan naar het opvangcentrum of, als ze dat weigerden, in detentie te gaan, naar de gevangenis dus. De overheid heeft de groep die in Vught in de vrijheidsbeperkende opvang (VBO) zat, in drieën gesplitst en verspreid over drie verschillende locaties: één groep is terug naar Vught, de tweede zit in de buurt van Zwolle en de derde in de buurt van Amsterdam. Ook degenen die nu in een gewoon

asielzoekerscentrum zitten, moeten elke dag stempelen. Als ze dat niet doen, wordt 6 euro van hun toch al karige zakgeld ingehouden, de tweede keer worden ze op straat gezet. De mensen die al op straat leefden, staan weer op straat, op twee na die Gabbi heeft geholpen door te reizen naar een ander land.

De overheid had de actievoerders beloofd dat ze met de IND verder konden praten als ze teruggingen. Eenmaal in de VBO was daar geen sprake meer van. Onze conclusie is dat de overheid deze groep alleen maar monddood wil maken. Er waren geen andere redenen om de actie te beëindigen, de hygiëne was goed geregeld en het protest verliep ook rustig.

De acties zullen ook na het einde van het protest in Den Bosch doorgaan. De Somaliërs waren allemaal erg moe. Nu ze ook niet met de IND kunnen praten, willen ze in het weekeinde bijkomen en nadenken over hoe nu verder.

Als er meer nieuws is, houden we u weer op de hoogte.

Wilt u ons steunen? Dat kan via:
254615473 Triodosbank
t.n.v. Stichting VESTA in ’s-Hertogenbosch