Vluchtelingenkamp in Osdorp

bron: http://www.binnenlandsbestuur.nl/
Burgemeester: tentenkamp mag blijven
Het tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp waar sinds vorige week zo'n 40 uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeren, mag voorlopig blijven staan. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Zwangere vrouwen
Wel heeft hij een aantal voorwaarden gesteld. Zo mag het aantal tenten niet verder toenemen. Ook vindt de burgemeester de aanwezigheid van hoogzwangere vrouwen, kinderen en zieken op het voormalige schoolplein aan de Notweg niet acceptabel.

Van der Laan bracht woensdagavond een bezoek aan het kampement, dat is aangemerkt als demonstratie. De aanwezigen hebben toegezegd dat de actie niet in omvang zal toenemen.

Gesprekken voeren
De burgemeester vindt dat de asielzoekers op een ,,behoorlijke manier'' aandacht moeten kunnen vragen voor hun standpunt, maar benadrukt dat de demonstratie niet oneindig kan voortduren. Hij heeft de dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd gesprekken te voeren met de mensen die bereid zijn terug te keren naar hun land van herkomst en voor die gevallen onderdak te regelen. Amsterdam zei eerder al de veiligheids- en gezondheidssituatie in het kamp goed in de gaten te houden.