Open brief aan Lodewijk Asscher...

Amsterdam, 1 november 2012

Beste Lodewijk,

Je hebt ons opnieuw verrast. Je verruilt Amsterdam voor Den Haag. Van loco word je vice. In Amsterdam was jij het die besloot dat het tentenkamp van vluchtelingen op straat een demonstratie was. Daarom mocht het doorgaan.

Merci.

Wij zijn een groep burgers, Amsterdammers en anderen,

die geraakt zijn door het onrecht dat zichtbaar is gemaakt door een reeks acties van uitgeprocedeerden in Nederland. Wij zijn mensen die willen helpen een oplossing te vinden. Wij zijn ook hier om mee te kijken en te luisteren naar mensen die vechten voor hun bestaan.

Een van ons, Thomas Spijkerboer (hoogleraar migratierecht aan de VU), gaf woensdagmiddag een openbaar college in het kamp in Osdorp. Hij heeft alle mensen in het Engels, Frans en Nederlands verteld wat jij, Lodewijk, jouw partij en jouw regering van plan zijn met vluchtelingen, asielzoekers en afgewezenen. De verbijsterde reacties van de mensen zijn in een woord te vatten: Why?

Waarom wil jij, met jouw PvdA, doorgaan met het strafbaar stellen van illegaal verblijf? Waarom wel een kinderpardon en meer ruimte voor verhandelde en mishandelde vrouwen, maar geen enkele poging om de kern van het probleem aan te pakken? De kern is dat Nederland zich geen raad weet met mensen, omstreeks 50.000 die zijn vastgelopen in een fuik. Ze krijgen geen kans om hier iets op te bouwen, ze kunnen niet doorreizen naar een ander land. Ze kunnen en durven niet terug naar eigen land. Ze kunnen geen kant uit. En nu verklaar jij doodleuk dat ze wel mogen demonstreren, maar ook dat ze ondertussen strafbaar zijn omdat ze hier verblijven.

Wij kunnen daar geen touw aan vastknopen. We kennen Lodewijk Asscher als de man die niet aarzelt om zijn beleid in buurt en school, te komen uitleggen en toetsen. Neem die goede gewoonte mee naar den Haag! Verras ons nog een keer, voor je gaat.

Kom naar het kamp en vertel de tentenkampers waar je mee bezig bent. Er zijn kampen in Amsterdam en in Den Haag, dus je kunt kiezen.

Hartelijke groet,
Jo van der Spek M2M, Stichting Migrant 2 Migrant
Thomas Spijkerboer, Vrije Universiteit
Mieke Maassen en Marjan Sax, Vrouwen tegen Uitzetting